International Defensive Pistol Association
In Türkiye IDPA has more than 300 shooters, 100 SO’s and 15 CSO’s. IDPA HQ appoint a SC “State Coordinator”and a SOI “Safety Officer Instructor” for the demands of the fast developing sport.
Sanctioned matches are used to be organised in İstanbul, Ankara and Yalova since 2023 new regulations are not allowing matches.
For now we are organising events outside of Turkiye. All shooters around the world can easly attend the events via www.idpa.com and www.practiscore.com.
If you would like to reach the State Coordinator please feel free to call or send an email.
IDPA Turkey State Coordinator
M. Faruk Gazioğlu – SC – CSO – SO
info@mfgtactical.com
Ülkemizde Sportif Atıcılığın gelişimi içerisinde nasıl bir rol aldığıma kısaca değinmek istiyorum.
Türkiye’de IDPA ile ilgili çalışmalar yapan atıcıların daveti üzerine 2018 yılında bu sporla tanıştım ve ülkemizde yaygınlaşması için IDPA Türkiye kulübünün ve derneğinin kuruluşunda yer aldım.
IDPA “SO- Safety Officer” hakemlik eğitimimi tamamladıktan sonra markamında adını taşıyan bir kulüp kurmak ve atıcılık sporunu desteklemek adına 2020 yılında IDPA onaylı MFG Shooting Club’ı kurdum.
https://www.instagram.com/mfgshootingclub/profilecard/?igsh=bGM3bTB6amRncHJr
Aynı sene içerisinde Özcan Ceylan tarafından DownZero Türkiye kulübü IDPA onaylı şekilde kuruldu ve lokal maçlar organize ederek yurt dışındaki maçlara hazırlanmaya başladık.
Faaliyetlerimizi resmileştirebilmek adına 2021 yılıda kurulan Uluslararası Dinamik ve Pratik Atış Sporları Klubü Derneği (UDPAS) yönetiminde çalışmaya başladım. Amerikaya yaptığımız talep üzerine IDPA HQ tarafından DownZero Türkiye kulübümüzün adını UDPAS olarak değiştirildi.
2022 yılında IDPA yönetimi tarafından ülke koordinatörlüğü görevine getirildim. IDPA içerisindeki hakemlik eğitimime devam edip yurt dışı maçlarda görev alarak CSO “Chief Safety Officer” olmaya hak kazandım. Aktif olarak maçlarda yarışmacı veya görevli olarak yerimi almaktayım.
Yurtiçi ve dışında Tier 2 – Tier 3 seviyesinde organizasyonlar düzenleyerek ilklere imza atan UDPAS 2024 yılında T.C. Spor Bakanlığı izni ile Spor Klubü statüsünde faaliyetlerine devam etmektedir. UDPAS Spor Klübü yönetiminde görevimi sürdürmeye ve sportif atıcılığın ülkemizdeki gelişimi için çalışmalarıma aktif olarak devam etmekteyim.
Ülkemizde Sportif Atıcılığın yasal düzenlemelere uygun şekilde icra edilerek yaygınlaşmasını sağlamak için kurulan UDPAS faaliyetlerini spor kulübünün resmi web sayfasından ve sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz.
https://www.udpas.org.tr https://www.instagram.com/u.d.p.a.s/profilecard/?igsh=bTdsdGI0NzF3cm84
2018 den beri Sportif Atıcılığın gelişimi için oluşturmaya çalıştığımız ortam meyvalarını vermeye başladı ve UDPAS ailesinin fertleri Avrupa’da dereceler elde ederek Türk atıcıların da bu işin içerisinde olduğunu kanıtlamışlardır. UDPAS ile bu sporla tanışan sporcular arasından bugün Savunma Sanayimizin önde gelen firmalarından Samsun Yurt Savunma’dan sporsorluk alarak ülkemizde bu işin firma destekli bir şekilde icra edilebileceğini kanıtlayan sporcumuz 2024 de Avrupa ve Balkan Şampiyonu olmuştur.
Atıcılarımız yurt dışında düzenlenen müsabakalara katılmak için çalışmalar yapmaktadır. Düzenlediğimiz müsabakalarda yurt dışında uygulanan kurallar geçerlidir. Teçhizatımız, yarışma kuralları ve komutlar uluslararası müsabakalarla aynıdır. Müsabaka sonuçlarımız IDPA’nın resmi web sitesi olan www.idpa.com girilmektedir. Maç kayıtları idpa.com ve practiscore.com üzerinden yapılmaktadır.
Düzenlenen müsabakalara katılabilmek için aktif IDPA üyeliğiniz ve Classifier atışlarınızın idpa.com resmi web sitesine girilmiş olması yeterlidir.
IDPA disiplini ile tanışmak ve sportif atıcılığa başlamak istiyorsanız UDPAS yada www.idpa.com web sitesinde kayıtlı Türkiye’de faaliyet gösteren diğer kulüpler ile iletişime geçebilirsiniz.
Ülkemizde sportif atıcılık kültürünün gelişmesi bilinçli silah kullanıcı sayısını arttıracak, aynı zamanda hafif silah sanayimizin gelişimine ve sektörümüze büyük katkı sağlayacaktır.
2024 senesinde 4. kez organize ettiğimiz Türkiye Ulusal Şampiyonası “TNC-Turkish National Championship” sporcuları fiziksel ve mental olarak zorlayan parkurları ile uluslararası arenada kısa sürede ün yapmış, Avrupa ve Balkanlar başta olmak üzere dünyanın farklı ülkelerinden sporcuların katılım gösterdiği bir organizasyon haline gelmiştir.
Ülkemizdeki yasal düzenlemelerin Pratik ve Dinamik atış sporlarını icra edebileceğimiz bir şekilde değiştirilmesi için çalışmalarımız aralıksız devam etmektedir.
En büyük hedefimiz, bir Türk atıcının Türkiye’de üretilen tabanca, mühimmat ve teçhizatları kullanarak dünya şampiyonu olmasıdır.
Çıktığımız bu yolda en başından beri desteğini gösteren ve organizasyonlarımıza sponsor olan Samsun Yurt Savunma ailesine teşekkürlerimi bir kez daha iletmek isterim. Vizyonu ile sektörü şekillendiren Canik, ürettiği tabancaları ve kurulmakta olan Canik Academy ile ülkemizde sportif atıcılığında lokomotifi olacaktır.
İnandığımız yolda benimle birlikte çalışan ve ülkemize yeni değerler kazandırmak için gönüllü olarak elini taşın altına koyan herkesede teşekkür ederim.
Hepinize güvenli atışlar dilerim,
IDPA Türkiye Ülke Koordinatörü
M. Faruk Gazioğlu
IDPA Nedir ?
1996 yılında kurulan International Defensive Pistol Association kısaltmasıdır IDPA. Simüle edilmiş nefsi müdafaa senaryolarına dayanan tabanca merkezli bir atış sporudur.
Amerika’da 50 eyaletin tamamında 25.000’den fazla üyesi ile , haftalık ve aylık yarışmalara ev sahipliği yapan 400’den fazla kulüp bulunmaktadır. 70’den fazla ülkede düzenlenen IDPA dünyada hızlı büyüyen bir atış sporudur.
IDPA yarışma formatı, üyeleri sosyal etkileşim, uyum, işbirliği konusunda teşvik edecek ve tüm beceri seviyelerindeki atıcılar için eğlenceli olacak şekilde tasarlanmıştır.
IDPA maçlarına katılmak için silah, kılıf, şarjör kılıfı, 3 adet şarjör, teçhizatı gizlemek için yelek, atış gözlüğü ve kulaklığı yeterlidir.
Ekipmanların günlük gizli taşımaya uygun olması gerekmektedir.
Hangi tabancaların, mühimmatların ve ekipmanların kullanılabileceği kural kitabında detaylı belirtilmiştir.
IDPA’nın kurucuları atıcıların çıkarlarını göz önünde bulundurarak, yaygın olarak bulunan ateşli silahlara ve teçhizata dayanan ekipman gereksinimlerini belirleyerek kişilere minimum yatırımla yarışma fırsatı vermişlerdir.
IDPA nın ana hedefi kişinin yetenek ve becerisini test etmektir. Gündelik uygulamalara ve gizli taşımaya uygun olmadan tasarlanmış ekipmana bu spor dalında izin verilmez.
Atıcılara tabanca ve beceri sınıflandırmaları için ayrı bölümler sağlanmıştır; benzer özelliklere sahip ateşli silahlar ve benzer beceri seviyelerine sahip kişiler bir arada gruplandırılıp puanlama yapılır.
Uluslararası bir müsabaka olan IDPA’nın resmi dili İngilizcedir. Katılımcıların yeri veya uyruğu ne olursa olsun tüm maçlarda kullanılan poligon komutları İngilizcedir.
Uluslararası arenada ülkemizi temsil etmek için hazırlanan hakem ve yarışmacı tüm sporcularımız yabancı dilde komut vermeyi ve almayı öğrenmelidir. Yurt dışındaki müsabakalarda komutları anlamayıp güvenlik açığı vermemek ve puan kaybetmemek adına talimlerimizde ve müsabakalarda yarışma diline uygun konuşulmaktadır.
Güvenlik kurallarının çok sıkı tutulduğu organizasyonlarda atış alanında tabancanız ile bir el ateş etmeden yarışmadan diskalifiye edilme yada klup üyeliğinizin sonlanması gibi durumlar ile karşılaşabilirsiniz.
Güvenlik kurallarına harfiyen uymanız gerekmektedir. Saha içi ve dışı hakemler tarafından sürekli gözlemlenmekte ve uygunsuz durumlara müdahale edilmektedir.
IDPA organizasyonlarına katılacak yarışmacılar;
-Organizasyon alanında tabancanız, kural kitabında belirtilen özelliklere sahip kılıfın içerisinde olmalıdır. Başlangıç noktasında hakem komut vermediği sürece ve güvenli alanda silah kontrolü dışında tabancanız kılıftan dışarı çıkamaz.
-Organizasyon alanında bulunuğunuz zaman içerisinde kılıf içerisindeki tabancanızın atım yatağı boş, şarjör takılı olmayacak şekilde ve şarjör yuvasının boş olduğu herkes tarafından görünür halde taşıma yapılacaktır. Yarışma başlangıç noktasında hakem tarafından şarjör tak komutu verilene kadar şarjör tabanca ile buluşmayacaktır.
Bölgede görev yapan kolluk kuvveti dışında izleyici olarak organizasyon alanında bulunan herkesin tabancasını atım yatağı boş ve şarjör takılı olmayacak şekilde kılıfında taşıması uygundur. İzleyiciler kesinlikle tabancalarını kılıfından çıkmamalıdır.
Bu kurallar size uygun değilse lütfen organizasyonlarımıza katılmayın, ziyaret etmeyin. Sportif Atıcılık güvenli bir ortamda gelişebilir, yaşanacak her tür ateşli silah kazası ciddi yaralanmalara hatta ölümle sonuçlanacak olaylara sebebiyet verebilir.
Her Silah DOLUDUR!
Silahı, asla zarar vermek istemediğiniz herhangi bir nesneye ya da canlıya doğrultmayın!
Nişangahlarınız hedef üzerine gelene dek parmağınızı tetiğe koymayın, tetik korkuluğunun dışında tutun.
Hedefinizden ve arkasında ne olduğundan her zaman emin olun.
Silahım boş demeyin boş olsa bile doluymuş gibi hareket edin tetik ve namlu disiplininizi asla bozmayın.
Organizasyonlarımızdan görüntüler: